Vali Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleştirilen Sakarya Şehir Hafızası Web Platformu Tanıtım Toplantısına katıldı.
Geçmişten günümüze tarihi ve gelişimi ile birlikte kentimizde yaşayan insanların yaşam tarzının, sosyal ve kültürel hayatının yanı sıra, ekonomik ve siyasal hayatını belgeleyecek özellikte yazılar, fotoğraflar, resimler ve efemera özelliği taşıyan belgelerin bir araya toplanmasının amaçlandığı projenin tanıtım toplantısına Vali Ahmet Hamdi Nayir ile birlikte; 25 ve 26. Dönem Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Kaymakamlar, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, TÜMSİAD Sakarya Şube Başkanı Ahmet Ölmez, Sakarya GİAD Başkanı Gökhan Korkmaz, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
SATSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantı öncesi Geyve Yöresel Ürünler Merkezi tarafından açılan stantları gezen Vali Ahmet Hamdi Nayir ve beraberindekiler, keşkek yapımına yardımcı oldular.
“Bu Projede Heyecanla Çalışanları Görmek Güzel”
Sakarya’nın geçiş bölgesinde olan bir şehir olarak sürekli kendine has dinamiklerini her platformda ortaya çıkaran bir şehir olduğunu belirten SAÜ Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi SESAM Başkanı ve aynı zamanda Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Çağlar Özdemir, herkesin farklı alanlarda çok değerli çalışmalar yapmasına rağmen zaman zaman bu alanların tamamını görmek istediklerinde nereye bakacaklarını bilemediklerini, bunun için bir platform oluşturmayı ve daha büyük bir projenin ilk aşaması olarak ellerinden geldiği kadar Sakarya ile ilgili bilgi ve belgeleri tek bir yerde toplamaya karar verdiklerini belirterek, uzun bir süredir bu projede görev alan kişilerin her birinin ayrı ayrı çok ciddi ve gönüllü olarak çalıştığını, bu projede belirli bir yaşa, olgunluğa erişmiş insanların hala gönüllü olarak bir şeyler yapma konusundaki heyecanlarının çok önemli olduğunu ifade etti.
“Başlamak Kadar Sürdürebilmek de Önemli”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştirerek bir süre önce şehrin geçmişi, geçmiş kültürü ve tarihiyle ilgili endişe duyan birkaç hemşehrilerinin amatör bir şekilde başlattıkları bu proje için onlara teşekkür ettiğini ifade eden SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, çok önemli olduğunu düşündükleri bir projeye başlamalarının yanı sıra sürdürme konusunun çok önemli olduğunu, bu konuda üniversitenin işin server kısmını tutacağını belirterek, bununla birlikte Şehir Hafızasının sürdürülebilir olma konusunu şehirdeki Valilik, Belediyeler, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, kültürel dernekler vesaire hep birlikte Şehir Hafızasını ayakta tutacaklarını, stratejik planının ilk ayağını oluşturacak olan bu partalın mutlaka işe yarayacağını ve bunu başaracaklarını söyledi.
“Şehrin Hafızası Günün Koşullarına Uygun Hale Getirilecek”
Böyle bir projenin destekçisi, ortağı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, teknolojik gelişmelerin hızla yayıldığı, hatta hızına yetişemediğimiz bir dünyada yaşadığımızı, bu gelişmelerin hayatımızın her anını etkisi altına alıp herkesi değişimin içerisine sürüklediğini, bu kapsamda insanların yaşadığı şehirlere ve kültürlere yabancılaşıp yaşama yönelik aidiyet duygularının da zayıfladığını, bu nedenle kültürel birikimimizi günün koşullarını düşünerek korumaya ve yaşatmaya yönelik bir düşünceyle böyle bir projenin ortaya çıktığını belirterek, şehrin hafızasının günün koşullarına uygun ve teknolojik imkânların etkisini kullanarak güncellemek için büyük bir özveri içerisinde olacaklarını belirtti.
“Yaşadığı Toprakla Bütünleşen Bir Milletiz”
Geriye dönüp baktıklarında aslında yaşadığı topraklarla bütünleşen, ona can veren, kan veren bir medeniyetin sahipleri olduğumuzu gördüklerini ifade eden SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, yaşadığı toprağa bu kadar bağlı, onunla iç içe geçen başka bir toplum olmadığını, ancak iş geçmişimizi günümüze taşıma, ileriye taşımaya geldiğinde aynı şekilde başarılı olamadığımızı, kültürü ileriye miras bırakmak açısından bu hafızanın büyük bir önemi olduğunu belirterek, projeye destek veren tüm paydaşlara teşekkür ettiklerini belirtti.
“Sakarya Büyük Potansiyel İmkânlara Sahip”
Hayatı boyunca ‘Gelişmiş kültür gelişmemiş kültür yoktur, işlenmiş kültür, işlenmemiş kültür vardır’ düşüncesinde olduğunu belirten 25 ve 26. Dönem Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Sakarya’nın gerçekten büyük potansiyel imkânlara sahip olduğunu, ancak bu potansiyelin hayata geçirilmediği takdirde çok da kıymetiharbiyesi olmadığını, yeni şehir olmanın getirdiği kültür dedikleri şeyi iyi tanımaları gerektiğini belirterek, Orhan Caminin adının nereden geldiğini, hatta İstanbul’daki Karacaahmet mezarlığına ismini veren banisinin Pamukova’nın bir köyünde yattığını, Akçakoca’nın, Konuralp’in bu şehir için ne ifade ettiğini çoğu kişinin bilmediğini, bu projenin de bunlara önemli bir ışık tutacağına inandığını ifade etti.
“Bu Proje İle Sakarya’nın Geçmişi Aydınlanacak”
Önümüzdeki günlerde yayınlanacak muhacir kültürüyle ilgili bir çalışma olduğuna değinen Prof. Dr. Mustafa İsen, eskiden Sakarya’da bulunan panayırlara dair resim aradığını ancak bulamadığını, bu hafıza ile insanların şehrin tüm bilgilerine kolaylıkla erişim sağlayacak olmasının ve özellikle şehrin paydaşlarının buna destek vermesinin kendisini mutlu ettiğini ifade etti.
“Sakarya Tarihinden Güç Alan Kadim Bir Şehirdir”
Bu toplantının Sakarya’mıza, bilinen eski ismiyle Adapazarı’mıza ve burada yaşayanlara farklı bir enerji vereceğine inandıklarını söyleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, kültürlerimizi ve de varlıklarımızı yok ederek değil, onlara sahip çıkarak büyümemizin hayatımıza daha da çok anlam katacağını, bu toplantının geçmişimize sahip çıkarak, hafızalarımızı yoklayarak ve hafızalarımızdan ışık alarak geleceğe daha emin adımlarla yürümenin bir başlangıcı olduğunu, bu temeli atanların çok önemli bir görev yaptıklarını belirterek, Sakarya’nın tarihinden güç alarak geleceğe yolculuğunu sürdüren bir kadim şehir olduğunu ve geçmişimizin güzelliklerini, tarihi hafızamızı yeniden gün yüzüne çıkararak olan Sakarya Şehir Hafızası Platformu’nun büyük öneme sahip olduğunu, buna katkı verenlere ayrı teşekkür borçlu olduklarını ifade etti.
“Şehirler Canlı Birer Organizma Gibidir”
Üzerinde yaşadığımız, havasını soluduğumuz şehirlerin de canlı birer organizmalar gibi olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Onların da bir doğuşu vardır, bir hafızaları vardır, tarihleri, geçmişleri vardır, ergenlik zamanları, olgunluk zamanları vardır. Dolayısıyla onlar da biriktirmiş oldukları değerlerle bir önem ifade ederken, yaşlanan şehri daha kıymetli hale getirecek bir canlılığa da sahiptirler. Onların ifade etmiş oldukları ruh, önce orada yaşayanlar tarafından hissedilir, daha sonra da orayı ziyaret edenler tarafından şehrin ruhu, şehrin canlılığı hissedilir. Girişimci bir ruha sahip olup olmadığı, gelişmeye açık olup olmadığı, hangi değerlere kıymet verildiği, söz konusu şehirde kolayca hissedilir ve yaşanılır. Üzerinde yaşadığımız toprakları da bu açıdan değerlendirdiğimizde şehrin kültürünün, şehrin hafızasının oluşmuş olması elbette ki çok kıymetlidir. Buna buna kapı açacak her faaliyet de o derecede kıymetlidir. Buradaki çalışmanın da, işbirliğinin güzel bir ürünü olarak bunu hedeflediğini görüyoruz.
“Şehrin Tüm Paydaşlarının İşbirliği İle Her Sorun Çözülebilir”
Sakarya’mızın Şehir Hafızasına tesir edecek bu proje ile, kapalı yerlerde kalmış, sandıklarda muhafaza edilmiş, belki aradığımızda bulamayacağımız birçok değeri ortak bir portalda buluşturup bunları hep birlikte değerlendirebileceğiz. Bu proje tamamlandığında, İlimize ait bu değerlerden nasıl istifade edebileceğimizi, kentimizi bu değerlere dayanarak nasıl tanıtabileceğimizi, zenginliğini hangi ölçülerde ifade edebileceğimizi ortaya çıkaracak bir kaynak oluşturmuş olacağız. Merkezi yönetim, yerel yönetim, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birlikleri kenti kıymetli kılarken, İldeki karar süreçlerini ve uygulama süreçlerini daha etkili, daha verimli, daha süratli hale getirir. Bu tür birliktelikler İldeki zenginliklerin ortaya çıkmasında, yayılmasında, gelişmesinde önemli yer tutar. İnşallah bu hafıza da bunun güzel bir örneği olacak.
“Şimdiden Sisteme Atılmayı Bekleyen Binlerce Eser Var”
Projede yer alan arkadaşlarımız beklenenin üzerinde bir rağbet gördüklerini, henüz sisteme atamadıkları binlerce fotoğraf olduğunu söylediler. Bu şekilde bir başlangıç bizlere de ümit veriyor. İnşallah güzel Sakarya’mızın farklı özelliklerini ortaya koyabilecek, aradığımızda ulaşamayacağımız birçok değere bu yolla ulaşabileceğimiz bir kaynağa hep birlikte sahip olacağız.
Bu projede emeği geçenleri, bu işe değer veren Üniversitelerimize, Sanayi ve Ticaret Odamıza, bu hafızayı daha zengin hale getirmek üzere görev alacak kamu kurum-kuruluşlarımıza, Büyükşehir Belediyemize ve bu konunun eşrafı sayılan Sakaryalılarımıza, açacakları o hazinenin kıymetini bilen vatandaşlarımıza şimdiden teşekkür ederken, böyle bir çalışmaya yön verdikleri için tüm arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum” dedi.
Sakarya’nın hafızasını toplamak; Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Üniversitelerimiz ile ilçe Belediyeleri, SATSO, diğer Odalar ve STK’lar, SAGÜSAD kültür dernekleri ile birlikte gerçekleştirilecek projede, Sakarya Üniversitesi Kütüphanesi Sakarya Kitaplığı bölümündeki koleksiyonunun geliştirilmesi ve efemeraların da koleksiyonuna katılması için çalışmalar yapılacak.
Konuşmaların ardından açılış konuşmasını gerçekleştirip projede etkin bir şekilde görev alan Doç. Dr. Mustafa Çağlar Özdemir, proje hakkında bir tanıtım da yaptı.