Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile İçişleri Bakanlığı tarafından “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla hayata geçirilen farkındalık eylemi, 81 İl ile eş zamanlı olarak Sakarya’da da gerçekleştirildi.
İçişleri Bakanlığınca "Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edilen 2019’un ilk eylemine Vali Ahmet Hamdi Nayir ile birlikte; kamu kurum-kuruluşlarının yetkilileri, STK yönetici ile temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Gar Meydanı önünde bulunan ışıksız yaya geçidinde gerçekleştirilen eylemde ellerinde pankartlar bulunan öğrenciler ve katılımcılar ile birlikte yaya yolundan karşıya geçen Vali Ahmet Hamdi Nayir, yayalara yol veren sürücülere de iyi yolculuklar temennisinde bulunup, kampanyaya dair broşür dağıttı.
“2019, YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILI İLAN EDİLDİ”
Vatandaşlar ve özellikle çocuklar ile bir süre sohbet ederek onlara da broşür veren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “2019 yılı İçişleri Bakanlığımızca "Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edilirken, sloganımız da “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” olarak belirlendi. Yaya öncelikli trafik yılının tanıtılması ve farkındalığın oluşturulması adına bu etkinlik, 81 İlimiz ve 930 ilçemizde aynı anda düzenleniyor. Şuanda İlimizde de 131 noktada 698 personelimizle bu tanıtım yapılıyor.
“FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN İLK ADIMI ATIYORUZ”
Karayolları Trafik Kanununda yapılan değişiklik ile, sürücülerin görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlayarak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeleri zorunlu hale getirildi. Yani eğer sürücü, görevli ya da trafik ışıklarının olmadığı bir kavşakta ya da okul önlerinde seyir halindeyse, yavaşlayarak önceliği yayalara verecek ve ondan sonra kendi yoluna devam edecek. Bugün burada bu farkındalığı oluşturmanın ilk adımını atacağız.
“YAYA GEÇİTLERİNDE ÖNCELİK HER ZAMAN YAYALARIN”
İlimizde 2018 yılında yayaların karıştığı kaza sayısı 493 iken, bu kazalarda 546 kişi vatandaşımız yaralanmış ve bir vatandaşımız da hayatını kaybetmiştir. Yayalarımızın karıştığı kazaların sayısını azaltmak için kanunda belirtilen bu uygulamayı İlimizde genişleterek uygulamak istiyoruz. Toplumsal problemlerin altında saygı eksikliği bulunuyor. Eğer bizler trafikte daha saygılı olup, sürücülerin ve yayaların birbirlerine daha fazla saygı gösterdiği bir ortam oluşturursak, İlimizin trafiğini daha iyi bir noktaya getireceğimizi düşünüyoruz. Yaya geçitlerinde önceliğin yayalara ait olduğunu bu tanıtımla göstermeye çalışacağız.
Bu etkinliğe gösterdikleri ilgi için basın mensuplarımıza, buraya gelerek bizlere destek veren çocuklarımıza, Gazilerimiz başta olmak üzere burada bulunan tüm STK’larımıza ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Etkinlik boyunca polis memurları tarafından hem sürücülere hem de yayalara trafik kuralları ve yayaların trafikteki haklarıyla ilgili broşürler dağıtılırken, bilgilendirmeler de yapıldı. Bu eylemle birlikte başlayan “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edilen 2019’da yıl boyunca kampanya ve tanıtımlar devam edecek.